به‌کارگیری ابزارهای سنگی قدمتی ۲.۶۱ میلیون ساله دارد

دیوید بارون و همکارانش از دانشگاه جورج واشنگتن در شهر واشنگتن دی‌سی پس از کشف مجموعه‌ای ابزار باستانی در لیدی جرارو واقع در اتیوپی، به این نتیجه دست یافتند که اجداد انسان‌تبار ما انسان‌ها، ساختن ابزارآلات سنگی را به‌طورمنظم، ۱۰ هزار سال قبل از زمانی شروع کرده‌اند که تاکنون پیش‌بینی می‌کردیم.

جدیدترین مجموعه‌ابزار سنگی، در پنج‌کیلومتری دومین محلی یافت شده که قدیمی‌ترین فسیل شناخته‌شده‌یسرده‌ی انسان در آن کشف شد که استخوان فک متعلق به ۲.۸ میلیون سال قبل است. بارون می‌گوید:

به‌نظر می‌رسد انسان اولیه این ابزار سنگی را ساخته است. اگرچه این احتمال نیز وجود دارد که ابزار کشف‌شده را انسان‌تبار میمون‌مانند دیگری نظیر جنوبی‌ کپی ساخته‌ باشد.

شیوه‌ی ساخت این مصنوعات، آن‌ها را به‌عنوان ابزارهای سنگی فرهنگ الدوایی طبقه‌بندی می‌کند که تا میلیون‌ها سال بعد به‌طورگسترده بین انسان‌تباران رواج داشت. پیش‌تر، قدیمی‌ترین نمونه شناخته‌شده ابزارهای قدیمی ۲.۶ میلیون ساله‌ی متعلق به گونا در اتیوپی بودند؛ اما این کشف جدید به ۲.۶۱ میلیون سال قبل بازمی‌گردد.

پژوهشگران این مجموعه را با سایر نمونه‌های کشف‌شده مثل آثار سنگی در گونا مقایسه کرده‌اند. بارون در‌این‌زمینه می‌گوید:

ابزار این مجموعه درمقایسه‌با سایر مجموعه‌ها کمتر تراش‌خورده و تیز هستند که این مسئله می‌تواند دلایل مختلفی همچون مهارت کمتر سازندگان آن‌ها یا نیاز کمتر آن‌ها به تیزبودن ابزار را نشان دهد.

هرچند ابزار لیدی جرارو به‌طورکلی ساده‌تر از سایر مجموعه‌های قدیمی هستند، آن‌ها کاملا با ابزار سنگی قدیمی‌تر شناخته‌شده در لموکی کنیا تفاوت دارند که مربوط‌به ۳.۳ میلیون سال قبل است. ابزار کموکی کنیا کاملا ابتدایی‌تر از نمونه‌های یافت‌شده از ادوار بعدی هستند و احتمال دارد ابداع‌های مستقل و متعددی درزمینه‌ی به‌کارگیری سنگ به‌عنوان ابزار باشند.

بارون اشاره می‌کند بعضی از شامپانزه ها و میمون‌ها به‌طورمعمول از ابزار سنگی استفاده می‌کنند که حتی از ساده‌ترین نمونه‌های ابزار الدوایی نیز ابتدایی‌تر است. شامپانزه‌ها از سنگ‌های کُند برای خُردکردن استفاده می‌کنند؛ در‌حالی‌که انسان‌های اولیه از سنگ‌های تیز برای بریدن استفاده می‌کرده‌اند.

مشکل اینجا است که بین نیاکان مشترک ما و شامپانزه‌ها که احتمالا هفت‌میلیون سال پیش می‌زیسته‌اند و احتمالا به‌خوبی از ابزارها ازجمله نمونه‌های سنگی استفاده می‌کرده‌اند، نخستین شواهد از کاربرد ابزار سنگی در سوابق فسیلی انسان‌تباران، همچنان شکافی چندمیلیون‌ساله باقی می‌ماند.

بارون احتمال می‌دهد هنوز ابزارهای انسان‌تباران قدیمی‌تر را نیافته‌ایم. او می‌گوید:

اگر به نخستی‌سانان امروزی نگاه کنید، می‌فهمید احتمالا امکان ندارد هیچ نخستی‌سان بزرگی وجود داشته باشد که از ابزار سنگی استفاده نکرده باشد. تقریبا یقین دارم انسان‌تباران اولیه در دوره‌هایی از ابزارهای سنگی استفاده می‌کردند. ممکن است آن‌ها صرفا ابزارهای ساخته‌شده از چوب و دیگر مواد را به‌کار می‌بردند که تا‌به‌امروز، یا نابوده شده یا از چشمان ما دور مانده‌اند.





تاريخ : پنج شنبه 30 خرداد 1398برچسب:, | | نویسنده : مقدم |